RegioOpleiders focust zich op individuele werk-naar-werkprojecten

‘Hoewel de werkloosheidcijfers in Regio Zwolle meevallen, hebben sommige sectoren – mede door corona – een personeelstekort en andere juist een overschot. Daarom ligt de focus nu vooral op de van-werk-naar-werkprojecten.’ Aan het woord

is Douwe Prinsse, directeur van RegioOpleiders, het samenwerkingsverband tussen zestien onderwijsinstellingen dat werknemers, werkgevers en zzp’ers helpt met scholingsvragen in de steeds veranderende arbeidsmarkt.

Nu zijn vooral de van-werk-naar-werk-projecten actueel voor werknemers die werken in een sector waarin het minder gaat en daardoor hun baan dreigen te verliezen. ‘Vanwege corona is er minder werk in de horeca of het toerisme, terwijl techniek, transport en logistiek en zorg juist veel mensen zoeken. Door bijvoorbeeld een cursus ‘koerier’ te volgen, kan iemand uit de horeca aan de slag in de transport en logistiek. Standbouwers uit de evenementenbranche stappen over naar de bouw of installatietechniek. Voor dergelijke om-, her- of bijscholingstrajecten zijn subsidies beschikbaar’, vertelt Prinsse.

Voortraject

Ook werknemers die het niet naar hun zin hebben en willen overstappen naar een andere sector, kloppen steeds vaker bij RegioOpleiders aan. Vaak is daar al een loopbaanadviesgesprek of test aan voorafgegaan. ‘Voordat mensen bij ons komen met een vraag, hebben ze vaak redelijk scherp in welke richting ze een cursus of training willen volgen. Want opleiden is niet een doel op zich, maar het resultaat van een voortraject’, vertelt Prinsse.

Makelaar en schakelaar

Als eenmaal de richting bepaald is, gaat RegioOpleiders samen met de zestien partners van RegioOpleiders, waaronder Hogeschool Windesheim, Landstede, Cibap en NCOI, op zoek naar het best mogelijke aanbod. Waarna de cliënt uiteindelijk zelf beslist waar die eventueel een cursus of studie wil volgen. ‘Wij zijn een makelaar en schakelaar en proberen jongeren, ouderen, mensen zonder werk en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verbinden aan een opleider.’

Kansen uit de markt

Prinsse houdt altijd zijn ogen en oren open voor vragen uit de markt. ‘Nu de horeca grotendeels weer open mag en veel werknemers de horeca hebben verlaten, dreigt daar een tekort aan personeel. Daar liggen kansen voor bijvoorbeeld 55-plussers die moeilijk aan een baan komen. We verwachten dan ook de nodige omscholingstrajecten in de horeca, bijvoorbeeld cursussen op het gebied van hospitality of hygiëne. Daar proberen we samen met de opleidingen op in te spelen.’

Gerelateerde berichten